Video materijali za učenje

Video materijal za edukaciju

Opis: 7m bacanja – netačno.

Savjet: Ispravan položaj odbrendbenog igrača – borba između napadača i odrandbenog igrača započinje izvan 6 metara. Trebalo bi svirati ‘slobodno bacanje’.

Pravilo: 13: 1b


Opis: 7m bacanja – netačno.

Savjet: Treba pozvati ‘Previše koraka’ i ‘slobodno bacanje’ za protivničku ekipu.

Pravilo: 7: 3; 13: 1a

Opis: 7m bacanja – netačno; Dvominutna suspenzija – netačno.

Savjet: Nema razloga za sedmerac ako napadač zadrži potpunu kontrolu lopte i tijela uprkos prekršaju kao u pravilu 14: 1a. Nema razloga za dvominutnu suspenziju, niti bi ‘play on’ bila ispravna odluka u ovom slučaju.

Pravilo: 14: 2


Opis: 2-minutna suspenzija – tačna, međutim …

Savjet: Prekršaji koji su počinjeni velikim intenzitetom i protiv protivnika koji trči brzo trebaju se kazniti suspenzijom od 2 minute.

Međutim, pripazite na ponašanje kažnjenog igrača nakon odluke sudaca – takva reakcija treba biti kažnjena daljnjim suspenzijama u trajanju od 2 minute.

Pravilo: 8: 4a, f; 8: 7a

Opis: Suspenzija u trajanju od 2 minute – netačno.

Savjet: Udaranje odbrandbenog igrača u grlo laktom (prekršaj napadača), posebno u akciji bez lopte, predstavlja zlonamjerno ponašanje. Takvo nesportsko ponašanje treba kazniti i crvenim i plavim kartonom.

Pravilo: 8: 2b; 8: 5b; 8: 6b

Opis: ‘Slobodno bacanje’ – netačno.

Savjet: Odbrandbeni igrač drži pivot igrača s leđa i povlači je prema dole. Ponašanje pivot igračice je ispravno, a odbrandbeni igračspriječava jasnu šansu za gol. U ovom slučaju, sedmerac i dvominutna suspenzija za odbrandbenog igrača su ispravna odluka.

Pravilo: 14: 1a; 8: 4b

Opis: GOL – netačno.

Savjet: Napadač, nakon dodavanja lopte svom suigraču, nastavlja sa svojim pokretom i odguruje odbrandbenog igrača kako bi otvorio prostor krilnom igraču. Treba svirati ofanzivni faul i “slobodno bacanje” za odbrambenu ekipu.

Pravilo: 8: 2b, d; 13: 1a


Opis: 7m bacanja – netačno; Dvominutna suspenzija – netačno.

Savjet: Ispravno kretanje i krajnji položaj odbrandbenog igrača. Treba svirati ofanzivni faul.

Pravilo: 8: 2d; 13: 1a


Opis: ‘Priznati ‘Go’ – tačno, međutim …

Savjet: Iako je odbrandbeni igrač taj koji treba medicinsku pomoć nakon prekršaja, to ne može biti prekršaj u napadu. Odbrandbeni igrač je naletio na napadača koji je već u skoku i ima slobodan prolaz prema golu; u tom slučaju treba dodijeliti i dvominutnu suspenziju.

Pravilo: 8: 4a, d, f

Opis: 7m bacanja – tačno; žuti karton – netačno.

Savjet: Mora postojati jasna progresivna linija; rušenje protivnika i sprečavanje igrača iz čiste šanse za pogodak trebalo bi rezultirati suspenzijom od 2 minute.

Pravilo: 14: 1a; 8: 4b