Read Time:2 Minute, 7 Second

Rukometni klub Čelik iz Zenice u petak je u Rukometni savez Bosne i Hercegovine i Rukometni savez Federacije Bosne i Hercegovine uputio žalbu na odluku o okončanju aktuelne sezone u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine, te prijedlog o nastavku takmičenja.
Kako stoji u žalbi, u RK Čelik smatraju da nema nikakvog valjanog razloga da se ne odigra preostalih osam prvenstvenih osam kola i to sistemom srijeda-subota.

„Izjavljujemo žalbu na odluku o prekidu prvenstva u Prvoj ligi FBiH-Sjever, jer smatramo da je preuranjena! Predlažemo da se suspenduje odluka Upravnog odbora RS Federacije BiH od 21. aprila ove godine o prekidu prvenstva u Prvoj ligi FBiH Sjever, jer nema nikakvog valjanog razloga da se ne odigra preostalih osam prvenstvenih kola ove Lige u toku juna ove godine. Igranjem utakmica u terminima srijeda-subota (što nije neuobičajeno za rukometna takmičenja) praktično za mjesec dana (od 1. do 30. juna ove godine) može započeti i završiti prvenstvena sezona, a ne da se prvaci određuju ”za zelenim stolom. Alternativa za Prvu ligu FBiH Sjever je: da RK Čelik odigra utakmicu koju ima manje od Krivaje (sa Bosnom, Tešanj), te da se onda u ”majstorici” RK Krivaje i Čelika odigra utakmica u Zenici. Pošto je Krivaja jesenas pobijedila ”Čelik” u Zavidovićima – koji klub pobijedi u uzvratnoj utakmici u Zenici – najpoštenije je da taj klub ide dalje, u Premijer ligu„ – stoji u žalbi koju je RK Čelik uputio na adresu saveza.

Takođe predlažu i rješenje statusa Premijer lige Bosne i Hercegovine i to na način da se RK Borac proglasi prvakom ali da se organizuje „Liga za opstanak“ od posljednjih šest ekipa.
„Predlažemo da se kao prvak Premijer lige BiH sezone 2019./20 proglasi RK Borac, Banja Luka, te da se organizuje ”Liga za opstanak” od poslednjih 6 ekipa: Leotar, Konjuh, Vogošća, Goražde, Iskra i Drina. Stav RK Čelika je da novi članovi Premijer lige BiH, po važećim Propozicijama, moraju biti prvaci Lige FBiH Sjever i Jug, te prvak Prve lige Republike Srpske, što je u skladu sa preciznim Propozicijama za ovogodišnje takmičenje“ zaključuju u pismu RK Čelika rukomenim savezima.
RK Čelik u pismu savezima upozorava i predlaže organima da poštuju svoje odluke (koje su sami i na vrijeme usvojili, prije početka sezone 2019./20.) – ”da se od sezone 2020./21. osniva Jedinstvena rukometna liga FBiH”.
„Nema nikakvog valjanog razloga da se ta odluka ne realizuje u narednoj sezoni, kao ni odluka na nivou Rukometnog saveza BiH za osnivanje ”B” Premijer lige BiH. Smatramo da je to u interesu razvoja rukometnog sporta u BiH“ kažu RK Čeliku.

About Post Author

admin

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
shutterstock Previous post MRK Iskra: Spremni smo podnijeti tužbu Ustavnom sudu BiH
Next post Mads Hansen i Martin Gjeding nakon 24 godine više neće suditi u paru
Close