Read Time:4 Minute, 57 Second

Povodom aktuelne problematike u BiH rukometu uzrokovane pandemijom korona virusa oglasili su se i iz MRK Iskra iz Bugojna.

Upravni odbor Bugojanskog premijerligaša oglasio se saopštenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti:
“Ovim obavještavamo predsjednika RS BiH i sve članove predsjedništva te članove Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH kao i cjelokupnu sportsku i rukometnu javnost da se ne slažemo sa jednostranim, proizvoljnim i ne argumentiranim mišljenima i „prijedlozima odluka“ pojedinih sportskih djelatnika koji su bespotrebno istupali u medijima, a u vezi prestanka takmičenja u Premijer rukometnoj ligi BiH.

Mišljenja smo da se iz takvih proizvoljnih izjava pojedinaca stvara lažna i neobjektivna slika o tome kakvo će biti ustrojstvo, organizacija i budučnost Rukometne premijer lige BiH, čime se unaprijed u javnosti i preko medija vrši pritisak na sve one koji o tome odlučuju, i ako još uvijek uvijeti za donošenje bilo kakve odluke o tim pitanjima ne postoje, je je nastupila pandemija velikih razmjera na koju objektivno niko nije mogao uticati.

Istina je, da je Rukometni savez BiH donio odluku 9.9.2019. godine, kojom je određeno da će Premijer ligu napustiti tri zadnjo plasirane ekipe, ali pod uvjetom da se prvenstvo odigra u cjelosti a ne pod ovakvim neregularnim uvjetim kada je zavladala pandemija korona virusa, zbog čega je prvenstvo na silu prekinuto ali sa željom da se isto što prije nastavi.

Donošenje bilo kakve odluke na temelju trenutne tabele bilo bi ne zakonito i neustavno jer je u borbi za opstanak 10 ekipa, pri čemu ističemo da je u igri i 36 bodova koji mogu odlučivati i prvaka države kao i ekipe koje će napustiti ovaj rang takmičenja.

Osim toga, želimo napomenuti da niti jedan normativni akt saveza, pa tako ni propoziciji takmičenja ne spominju niti tretiraju ovakvu situaciju, već je samo član 69. Statuta RS BiH ostavljeno Upravnom odboru da u „skladu sa pravom i pravdom“ odlučuje u slučaju više sile, što je očito i bez sumnje pandemija virusa korone koja je paralizirala cijeli svijet i ušla u sve pore ovog društva.

Ovakvo vandredno stanje, zahvatilo je sve društvene djelatnosti i oblasti društvenog života, tako da su vlade entiteta i vijeća ministara BiH donosile zakone i odluke kojima se traži najbolje riješenje za građane, firme, društveno političke zajednice, škole a sve sa ciljem da se što bezboljnije prevaziđe ovaj period, gdje se država obavezuje i na isplatu pojedinih primanja, a sve sa ciljem da održi normalan život i zadrže postojeća radna mjesta.

Po mišljenju predstavnika Iskre, to je putokaz da se i u sportu poduzimaju ovakve radnje i donose odluke koje će zaštiti interese svih rukometni klubova i koji će spriječiti štetne posljedice koje će se sigurno pojaviti u ovom periodu kako u kluboima tako i kod igrača i trenera, jer bi se donošenjem ishitrenih odluka mnogo igrača i trenera našlo u situaciji da će im biti ugrožena egzistencija a kod samih klubova dovesti u pitanje njihovo postojanje.

Rukomet u Evropi je takođe u stanju mirovanja, ali je preporuka EHF da se prvenstva nastave kada se za to steknu uvjeti, stim da je veliki broj zemalja i saveza prekinulo takmičenja a što je interesantno i jedino moguće i ispravno rješenje da ni u jednoj državi nemaju namjeru da pošalju svoje premijer ligaše u niže rangove takmičenja. Pored toga, poznato nam je da su ligu do sada proširile Francuska, Austrija, Slovenija, Poljska, Makedonija i Slovačka, a da je rukometni savez Mađarske poništio cjelo prvenstvo, stim da će naredno prvenstvo započeti takmičenje iste ekipe koje su se takmičile do trenutka prekidanja.

Poštovani članovi Predjedništva RS BiH, članovi Upravnog odbora RS BiH kao i svi rukometni radnici entitetskih saveza koji budete odlučivali o ovom veoma složenom pitanju, želimo da uzmete u obzir da smo i mi kao i sve druge ekipe ulagali značajna materijalna sredstva u ekipu, infrastrukturu, renoviranje dvorane, kupovinu opreme, te dovođenje igrača i trenera, tako da bi donošenje nezakonitih odluka bez nastavka takmičenja, došlo i do povređivanja osnovnih građanskih prava na rad istih, jer bi svi klubovi pa i mi sa igračima i trenerima morali odmah raskinuti ugovore o stipendiranju, ugovore o radu, ugovore o sponzorstvu, a što bi moglo dovesti do velikih financijskih poteškoća i nesporazuma a to bi imalo za posljedicu i da veliki broj igrača i trenera podnesu veliki broj tužbi za zaštitu svojih stečenih prava protiv klubova u kojima igraju kao i protiv Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine.
Posebno ističemo, da je naš klub nakon 15 godina ušao u Premijer ligu i da smo spremni ovaj status izboriti i zadržati samo borbom na terenu, da smo uvjek pomagali Omladinskoj reprezentaciji BiH, da smo organizatori omladinskog turnira 10 najjačih svjetskih reprezentacija do 21 godine pod nazivom „Rukomet je moja budućnost“, te da smo dobili organizaciju takmičenja Evropskog prvenstva B divizije a što sve upučuje na zaključak da ovaj grad, njegovi sportski radnici kao i 800 gledalaca koji prisustvuju na svakoj utakmici, zaslužuju premijer prvoligaša a što će nam se omogučiti nastavkom takmičenja da u fer i sporskoj borbi izborimo opstanak u ovom rangu takmičenja, a posebno u ovoj godini kada slavimo i 50 godina postojanja.

Zato vas molimo, da nakon što prođe ova pandemija korona virusa, sve ovo zajednički analiziramo bez pojedinačnih istupa u medijima i svi zajedno donesemo odluku o nastavku prvenstva, kao i druge odluke koje će biti u skladu sa preporukama EHF i rješenjima drugih saveza i država, a sve sa ciljem da pobijedi sport i da se zaštite sportski klubovi, pri čemi moramo pokazati jedinstvo, razumjevanje i fer pley stavljajući u prvi plan igrače, trenere i sportske radnike.

Upravni odbor MRK Iskre iz Bugojna sa svojim pravnim timom će sa velikom pažnjom pratiti sva događanja u Rukometnom savez BiH, te će poduzimati sve pravne radnje i blagovremeno pravno odgovoriti svim zakonitim sredstvima na svaku odluku RS BiH u kojoj bi MRK Iskra bila oštečena, te smo spremni i podnijeti tužbu Ustavnom sudu BiH kojom bi se ispitivala zakonitost svih donešenih odluka.

Veliki sportski pozdrav.”
Predsjednik UO MRK Iskra Bugojno
Mašić Edin

svijet-rukometa

About Post Author

admin

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Da li su klubovi u BiH za nastavak ili prekid Premijer lige…prosudite sami
Next post Iz RK Čelik žele da se nastavi prvenstvo
Close