Read Time:4 Minute, 53 Second

U Sarajevu je u četvrtak, 21. maja, trebalo da bude održana sjednica Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH.

Kažemo, trebalo jer se u prostorijama Olimpijskog komiteta nisu pojavili članovi UO iz Republike Srpske, među kojima i potpredsjednik RS BiH i prvi čovjek RS RS Marinko Umičević, koji su napomenuli da “neće prisustvovati nikakvoj sjednici i sastanku sve dok se ne budu uvažavali prijedlozi RS RS kao punopravne članice Rukometnog saveza BiH”.

U četvrtak su se u Sarajevu, prema Zapisniku, našli predsjednik RS BiH Slobodan Zadro, jedan potpredsjednik Mensur Sinanović, te članovi UO Halil Škaljić, Adnan Muhić, Zoran Trlin, Asim Šahman i Semir Zukić.
Izostali su Marinko Umičević, Vojislav Rađa, Aleksandar Miljuš i Vladan Šegrt, ali i David Grbvac i i Nevenko Herceg, koji su, međutim, dali punomoć Trlinu i Zadri za odlučivanje.

Odlučivanja, ipak, ni o čemu nije moglo da bude jer je za donošenje legitimnih odluka potrebno prisustvo deset članova, kako bi se ispoštovao kvorum za nesmetan rad.

Toga u četvrtak nije bilo, pa je Zadro za naredni četvrtak, na istom mjestu, zakazao novu sjednicu, uputivši novi poziv i prema članovima Upravnog odbora iz Republike Srpske, koji će se, ako je suditi po današnjem dopisu iz Braće Pantić 4, ni tog dana neće pojaviti u glavnom gradu BiH.
Najveća zamjerka delegacije iz Republike Srpske zbog koje ne žele da se odazovu bilo kojem sastanku odnosi se na stav članova iz FBiH, koji žele da o sudbini, prije svega, Premijer lige BiH u muškoj konkurenciji odluku donosi Upravni odbor RS BiH a ne komesar takmičenja.

“Posao po pitanju takmičenja Premijer lige pripada komesaru, a ne da se time bavi Upravni odbor. Tako je bilo prošle sezone kada je komesar bio Zdenko Alpeza koji je oteo titulu RK Borac m:tel (šampion bio Izviđač). Sada kada je komesar Srbin iz Republike Srpske (Srđan Jović, op.a.) onda bi članovi iz RS FBiH da o takmičenju odlučuje UO RS BiH. Neće tako više moći, a želim da naglasim da nikad jedinstveniji nismo bili iz Republike Srpske i tako će biti i u narednom periodu”

Navedeno je u ranijem saopštenju RS RS.

Danas, u pismu koje ispred Rukometnog saveza RS potpisuje Umičević, praktično ponovljen stav.
“Rukometni savez Republike Srpske razočaran je insistiranjem Slobodana Zadre na održavanju sastanka UO RSBiH mimo Statuta RS BiH i Poslovnika o radu UO RS BiH.

Za Rukometni savez Republike Srpske pokušaj zakazivanja nestatutarnog sastanka, bez uvažavanja prijedloga jedne od dvije članice RS BiH kao i neusaglašavanja sa potpredsjednikom UO RSBiH, nikako ne može biti smatran kao legalno zakazan sastanak”, navedeno je na početku pisma dostavljenog jutros.

Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske podsjetio je šta treba da se desi pa da se članovi UO iz Republike Srpske odazovu na neku od narednih sjednica.

“Predsjednika podjećamo na postupak koji mora ispoštovati kako bi zakazao sjednicu UO i to:
– tačke dnevnog reda mora usaglasiti sa potpredsjednicima i za svaku dostaviti materijal sa prijedlogom odluka 7 dana prije tačnog datuma, vremena i mjesta sastanka,
– svaki član UO RSBiH ima pravo predlagati tačke dnevnog reda sa obrazloženjem,
– članice RS BiH a to su RS FBiH i RS Republike Srpske imaju pravo da traže uvrštenje u dnevni red određenih tačaka o kojima se mora raspravljati.
Sve ovo kao i mnoge druge stvari su zaobiđene i sastanak neće biti održan do ispunjenja svih propisanih uslova.

Dodatni problem je i nedostatak generalnog sekretara bez kojeg savez više ne može funkcionisati”, zaključeno je u pismu Rukometnog saveza Republike Srpske.
Izvor:Mondo.ba

Zadro: Da je Gračanica prva, sigurno iz RS ne bi tražili da se prizna trenutno stanje na tabeli


Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine još uvijek se nije uspio ni sastati, a kamoli odlučiti o sezoni u rukometnim takmičenjima.
Ništa neobično s obzirom na praksu iz prethodnih godina, suprotstavljeni stavovi o tome što učiniti s Premijer ligom BiH zasad se uporno drže bez popusta te izmišljaju razlozi za opstrukciju sjednica kao što je ona propala u četvrtak u prostorijama Olimpijskog komiteta u Sarajevu.

Predstavnici Rukometnog saveza RS nisu došli na ovu sjednicu jer se “ne uvažavaju njihovi prijedlozi” i zbog toga što “o sudbini Premijer lige BiH u muškoj konkurenciji odluku donosi Upravni odbor RS-a BiH, a ne povjerenik natjecanja”.
“To je najveća glupost dosad, jer prethodno su njihova negodovanja koliko – toliko bila utemeljena ili imala smisla. Vjerojatno je to Umičević radio (Marinko Umičević, predsjednik RS RS), pa je to još jedan njegov biser”, kazao je za Dnevni.ba predsjednik RSBiH Slobodan Zadro. “Komesar može odlučivati u regularnom dijelu takmičenja, ali u situaciji više sile kao što je ova, o prvenstvu odlučuje Upravni odbor. Potom UO prosljeđuje odluku povjereniku da je on provede. Neki su spominjali i Skupštinu, ali ona nije nadležna za ovo, iako ne bih imao ništa protiv”, dodao je Zadro.

Relacije između deset članova Upravnog odbora RSBiH stalno djeluju kao očito i naivno traženje novih izgovora da se ne dođe do odluke.

“Svi vide ko opstruira rad. O pravim i dubljim razlozima zašto je to tako ćemo nekad razgovarati, ali sad u ovoj situaciji je očito u prvom planu interes klubova, pa tek onda interes lige i Saveza. Sigurno je da iz RS RS ne bi insistirali na priznanju ovakvog stanja u ligi da je Gračanica prva“, kaže Zadro.
Rok za prijavu klubova Evropskoj rukometnoj federaciji (EHF) je 1. juna za Ligu prvaka, a 13. juli za ostala europska takmičenja. S obzirom da svakako nećemo imati predstavnika u Ligi prvaka, jasno je da bi mogli bez odluke o prvenstvu biti sve do sredina jula.

Nova sjednica UO RSBiH je zakazana za četvrtak (13 sati) u prostorijama Olimpijskog odbora (Sarajevo).
Ako sjednica nema kvoruma, onda se zakazuje za sedam dana u isto vrijeme na istom mjestu s istim dnevnim redom. Nadam se da ćemo uspjeti približiti stavove, urazumiti se i donijeti odluku te je predati komesaru koji je onda treba provesti”, zaključio je Slobodan Zadro.
Izvod:dnevni.ba

About Post Author

admin

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Mads Hansen i Martin Gjeding nakon 24 godine više neće suditi u paru
Marinko Umičević Next post Burne reakcije iz RS Republike Srpske
Close