Read Time:1 Minute, 52 Second

Nova pravila IHF-a stupaju na snagu 1. jula, a primjenu ćemo vidjeti, nešto ranije, na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Sloveniji (22. jun-3. jul).

Jedna od glavnih promjena odnosi se na pasivnu igru. Tako će od 1. jula ekipi u napadu, kada sudija digne ruku, biti dozvoljena samo četiri dodavanja, umjesto dosadašnjih šest.

  • Shvatili smo da šest dodavanja može potrajati. Želimo što više napada tokom utakmice – objasnio je Per Morten Sjodal, predsjednik Sudijske komisije IHF-a.

Sljedeća promjena se odnosi na izvođenje lopte nakon gola. Sada igrač mora stati s jednom nogom u centar, a novo pravilo je da se lopta izvodi iz kruga prečnika četiri metra, koji se po boji razlikuje od ostatka terena. Igrač mora biti u toj zoni jednom nogom, i može biti u pokretu za vrijeme sudijskog zvižduka. Lopta mora biti u toj zoni u cijelosti u trenutku izvođenja. Protivničkim igračima nije dozvoljeno da budu u pomenutoj zoni, a izvođenje ne može trajati duže od tri sekunde.

  • Cilj te promjene je da se poveća brzina igre i da rukomet bude atraktivniji – objasnio je Mortensen Sjodal.

Savezima je ostavljeno da odluče hoće li uvesti zonu nastupa, koja će važiti na zvaničnim IHF takmičenjima i turnirima, ali može ostati na snazi ​​i pravilo sadašnjeg centra.

Golmani su dobili dodatne privilegije. Dvominutna suspenzija za udarac u glavu golmana se dosuđuje u slučaju da se radi o direktnom udarcu, odnosno ako lopta nije u nešto ranije udarila ili kada sam golman glavom ne ide prema loptu. Ukoliko golman pokuša da izazove diskvalifikaciju ili crveni karton, sudije su dužne da ga kazne.

  • Začetnik ove promjene je poznati švedski golman Mats Olson. Mnogi golmani su povrijeđeni nakon udarca u glavu i na ovaj način želimo da zaštitimo njihovo zdravlje. Sada je strijelac odgovoran za udarac. Također želimo spriječiti situacije u kojima bi golmani simulirali. Na primjer, pretvarao se da je dobio udarac u glavu, a u stvari ga je lopta pogodila u prsa – objasnio je Sjondal.

Četvrta promjena se tiče lopte. IHF uvodi razliku između onih s kojima je moguće igrati sa specijalnim ljepilom i bez njih. Lopte koje se mogu igrati bez ljepila mogu biti manje i lakše nego inače.

About Post Author

admin

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Arijana Vojić na EHF završnom turniru u Lisabonu
Next post Analiza nakon 18 kola Prva liga FBiH Žene i 24 kolo Muškarci
Close