Read Time:1 Minute, 35 Second

Međunarodna rukometna federacija testira moguće promjene rukometnih pravila koje bi na snagu trebale stupiti već narednog ljeta.
Direktne izmjene se odnose na pravila vezana za pasivnu igru, šuteve u glavu i izvođenje početnog bacanja nakon postignutog pogotka.

Navedene izmjene testirat će se u narednih šest mjeseci, a ukoliko prođu testove, već u narednoj sezoni biti će upisana kao zvanična izmjena međunarodnih pravila rukometne igre.
Navedene izmjene prokomentarisao je Jørn Møller, član grupe za rukometna pravila u međunarodnoj rukometnoj federaciji IHF, koja radi na unaprijeđenju rukometnih pravila.

Što se tiće pravila „pasivna igra“ izmjena se odnosi na skračenje broja dodavanja nakon davanja znaka za pasivnu igru. Broj maksimalno dozvoljenih dodovanja nakon što je označena pasivna igra smanjio bi se sa šest na četiri.

Pogodak loptom u glavu golmana prilikom izvođenja sedmerca ili odbrambenog igrača koji stoji u „zidu“ prilikom izvođenja slobodnog bacanja više se nebi trebao kažnjavati diskvalifikacijom tj crvenim kartonom, nego isključenjem na dvije minute.

Kod početnog bacanja nakon postignutog pogotka, igrač neće morati stojati na središnjoj liniji, nego bilo gdje u središnjem krugu definisanog prečnika. U isto vrijeme, početno bacanje se može izvesti dok igrač trči, bez zaustavljanja. Prilikom izvođenja početnog bacanja niti jedan protivnički igrač ne smije stojati u središnjem krugu, ali može stojati u neposrednoj blizini kruga.

Izmjena pravila oko početnog bacanja mogla bi imati i uticaj na igru sedam na šest, obzirom da će se povečati rizik, da će protivnička ekipa postići pogodak odmah nakon što je ekipa sa sedam igrača postigla svoj pogodak, a da se u međuvremenu sedmi igrač i golman nisu uspjeli zamijeniti.
“Bit će veoma rizičnije igrati sedam na šest, jer puno brže možete pravilni izvesti početno bacanje“ kratko je prokomentarisao Jørn Møller.
Rad na izmjeni ovih pravila započet je na osnovu podataka koje je IHF primio od strane trenera i igrača.
Na nama ostaje da sačekamo i vidimo da li će neka od ovih izmjena zaživiti.
Svijet Rukometa

About Post Author

admin

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Izvještaj sa održanog seminara i kontrolora 11,12 i 13.09.2020. godine
Next post Drugi o nama…
Close