Read Time:3 Minute, 39 Second

Dvanaeset klubova muške rukometne Premijer lige Bosne i Hercegovine podržava odluku o završetku sezone i plasmanu ekipa na osnovu poretka nakon 19 odigranih kola.

Komesar takmičenja Srđan Jović 1. juna donio je Odluku o okonačanju sezone 2019./2020, nakon što Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine nije uspio naći rješenje o nastavku prvenstva. Pozivajući se na propozicije takmičenja i normativne akte RSBiH Jović je odlučio da stanje na tabeli, nakon 19 odigranih kola, prihvati kao konačno.

Po ovoj odluci titulu je osvojila ekipa Borac m:tela sa 46 bodova, ispred Gračanice sa 42 i Bosne Vispak sa 33 boda, dok tri posljednje ekipe Goražde (18 bodova), Iskra (17) i Drina (3) napuštaju elitno takmičenje.
Izvršni odbor RSBiH odluku komesara smatra nevažaćom, pozivajući se na član 69 Statuta i navodi da u vanrednim okolnostima takvu odluku može donijeti samo Upravni odbor koji će na sutrašnjoj sjednici razgovarati i o toj temi kao i proširivanju lige za nekoliko klubova.

No, predstavnici tri muška rukometna kluba – Vladimir Branković (Borac m:tel, Banja Luka), Adnan Delić (Bosna Vispak, Visoko) i Fetah Kadrić (Vogošća Poljine hill) danas su na pres-konferenciji u Sarajevu objavili zajedničko saopćenje, kojim su podržali završetak takmičenja.

U saopćenju, koje je potpisalo 12 od ukupno 16 premijerligaških klubova, jasno je poručeno je “da je potpuno nerealno govoriti o nastavku sezone te da s tim u vezi ova opcija u potpunosti otpada i da ne žele da se o njoj uopšte raspravlja”.

Mislim da je većini članova UO RSBiH sada ta svar potpuno jasna i da je bespredmetno raspravljati u daljem kontekstu o tome. Naša je poruka i da članovi UO RSBiH moraju da poštuju stavove klubova i ljudi koji su ih predložili na te funkcije. Stavovi 12 klubova su jedinstveni i apsolutno nema sumnje da ćemo istrajati na njima. Dakle, nema nastavka i proširenja lige, kao što određeni klubovi pa i neki članovi UO RSBiH zastupaju. Zahtijevamo i tražimo da se poštuju propozicije za sezonu 2019./20., kao i da se poštuju odluke koje je donio UO RSBiH u septembru prole godine, a to je da tri posljednjeplasirane ekipe napuštaju Premijer ligu, a da u nju uđu prvaci Prve federalne lige Sjever i Jug, kao u prvak Prve lige RS – kazao je Delić.

Navodi da članovi UO moraju biti svjesni da je i Evropska rukometna federacija – EHF donijela preporuku da, ukoliko nacionalni savezi ne mogu da iznađu adekvatno rješenje, trebaju da slušaju mišljenje većine klubova.
Predsjednik RK Vogašća Poljine hills Fetah Kadrić kazao je da je “u ovom trenutku dosta agonije koju pojedini članovi UO RSBiH proizvode”.

Na želim nikakvu kuknjavi protiv UO RSBiH, ima puno toga dobrog što je uradio u proteklom periodu. Ova odluka koja je pred njih stavljena je vrlo teška, ali imali su puno vremena da je donesu, imajući u vidu da su se entitetski savezi davno očitovali. Međutim, pojedini članovi UO stavljaju interes klubova iznad Premijer lige, pa i samog UO RSBiH. Upozoravamo ih da se drži slova propisa, a to je Statut RSBiH i svih ostalih propisa koji ih obavezuju. Nećemo dozvoliti da se liga dijeli. Ne mogu shvatiti da neki u javnost daju informaciju i prijedlog da se Premijer liga podijeli na dva dijela. To sigurno klubovi neće dozvoliti – kazao je Kadrić.

Predstavnik RK Borac m:tel Vladimir Branković naglasio je da na pres-konferenciji nije bio cilj da kritikuju UO RSBiH, već da javno kažu stav 12 klubova.

Izvor:FENA

Nema dijeljenja lige, dosta je vremena prošlo, trudili smo se da liga bude zajednička. Zašto sada najednom uopšte priča, da nekom pada na pamet da nešto bude podijeljeno, da se stvara liga od 20 klubova. Nije moje da se bavim politikom saveza, već politikom kuba, a politika kluba je jasna, moramo obezbijediti finansije. Ako se Premijer liga proširi za još nova četiri kluba za klub to znači dodatnih 50 do 100.000 KM troškova. Mi se moramo okrenuti narednoj sezoni, omladinskim takmičenjima i omladinskim selekcijama – kazao je Branković.

Zajedničko saopćenje podržalo je 12 klubova Premijer lige – Borac m:tel (Banja Luka), Bosna Vispak (Visoko), Lokomitiva (Brčko), Sloboda (Tuzla), Leotar (Trebinje), Sloga (Doboj), Sloga (Gornji Vakuf/Uskoplje), Slavija (Isočno Sarajevo), Vogošća Poljine hills, Konjuh (Živinice), Maglaj i Drina (Zvornik).

Sjednica UO RSBiH zakazana je za sutra u 12.00 sati u prostorijama Rukometnog saveza BiH.
Izvor: FENA

About Post Author

admin

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Komesar Premijer lige BiH donio odluku o okončanju rukometne Premijer lige sezona 2019/2020
Next post 1.IHF Online Simpozijum
Close