Read Time:4 Minute, 51 Second

Izjava predsjednika predsjedništva Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Slobodana Zadre izazvala je burne reakcije u Republici Srpskoj.

Nakon što je postalo evidentno da predstavnici Rukometnog saveza Republike Srpske neće dolaziti na sjednice Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, prvi čovjek bh. rukometa je direktno optužio “rukometnu Banjaluku” i predsjednika RS RS Marinka Umičevića za opstrukciju.
“Očito je u prvom planu interes klubova (čitaj Borca m:tel, prim, aut) pa tek onda interes Premijer lige BiH i Saveza. Sigurno je da iz RS RS ne bi insistirali na priznanju ovakvog stanja u ligi da je Gračanica prva”, izjavio je Zadro.

admin

Uslijedile su burne reakcije iz Rukometnog saveza Republike Srpske.
“Gospodin Zadro je posljednji čovjek koji bi trebao imati obraza i govoriti o bojkotu i uništenju BiH rukometa. Zbog njega i njegovih istomišljenika, svi rukometni klubovi i rukomet u BiH je već 22 godine talac tzv. Herceg-Bosne, odnosno blokade registracije RS BiH. Godine 2017. su ucjenili predstavnike kantonalnih saveza, oni ih nisu morali ni prihvatiti i registrovali RSF BIH čiji su sada osnivači. Kroz rad u RS Federacije BIH zaklinju se u zakonitost i legalnost a činjenice su poražavajuće po kantonalne saveze. Savez nije nikada izvršio izmjene u registru Ministarstva pravde FBIH jer je to apsolutno odgovara predstavnicima RS HB čiji je predsjednik Slobodan Zadro.

Konstantnim zaobilaženjem RS Federacije BiH g. Zadro krši statut RS BIH i urušava legalitet institucije krovnog saveza, obraćanjem mimo članice kojoj pripada. RS BiH čine dvije članice a to su: RS RS F BiH i RS Republike Srpske. RS HB nije članica RS BiH već RS Federacije BIH i svoja prava može ostvariti samo preko njega a nikako direktno u RS BiH.

RS Republike Srpske nema ništa protiv RS HB i hrvatskog naroda, priznaje mu ista prava koja i mi imamo ali za nas je postalo neprihvatljivo ponašanje pojedinaca koji kao ‘predstavljaju’ RS HB, štite njen interes mešetareći po savezima i ligi“, navedeno je u saopštenju RS Srpske.
AKO JE I OD ZADRE, MNOGO JE!

Kao najbolji primjer, istakli su u saopštenju, jeste sudijska organizacija i rad komesara u sezoni 2018/19.
“Najviše izuzeća od klubova odnosi se na sudijske parove iz RS HB a najperspektivniji sudijski par BiH, kandidati za EHF zvanje, Ivan Đolić i Ivan Šarac zbog lopovluka u RS BiH su napustili suđenje. G. Zadro apsolutno nema prava komentarisati ovlaštenja komesara takmičenja jer je on lično tražio da mu se dozvoli da vodi ligu kako god hoće, čak nije dozvolio ni da UO RS BIH, tumači propozicije takmičenja što mu je isključiva nadležnost. Sve stalne komisije RS BIH je stavio u podređen položaj u odnosu na komesara, jer širenjem ovlaštenja dozvolio mu je da djeluje i po drugim pravilnicima a ne samo po propozicijama. Takođe bismo ga upozorili da postoje pravno mišljenje advokatske kancelarije RS BiH, koja je jasno napisala po čemu UO RS BiH mora odlučiti. Neka postupa po propisu a ne samovoljno da uređuje savez“.

RS Srpske se na kraju saopštenja zapitao i o potrošenim milionima maraka i zbog čega Zadro nije pristao na rotaciju sa Marinkom Umičevićem prema propisima u trenutku kad je trebala logistička podrška “zmajevima” za nastup na šampionatu Evrope.
“Interesantan je bio i period njegovog rada prije 2017.god on jedini ima podatke o dugovanjima RS BiH iz 1994. godine, vjerovatno jer zna gdje i kako su nastali i utrošeni milionski dugovi a i period od oktobra 2019. do februara 2020. kada ni njega a ni drugog člana UO RS BIH, g. Trlina, nije zanimao odlazak reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo u Norvešku. G. Zadro čak nije želio prihvatiti rotaciju sredinom decembra i mjesto predsjedavajućeg zahtjevajući da u njegovom mandatu Marinko Umičević nastavi rad i obezbijedi sredstva za neophodan rad reprezentacije. Razumjeli smo ga, svjestan je svoje nesposobnosti, imao je preča posla, doček reprezentativaca susjedne države u organizacija RS HB.
AKO JE I OD ZADRE, MNOGO JE!!!”, zaključeno je u saopštenju RS RS.

U izjavi za MONDO, član UO RS BiH Vojislav Rađa je potvrdio srpski predstavnici neće ići na najavljeni sastanak u četvrtak (13 časova) u prostorijama Olimpijskog odbora u Sarajevu.
“Sve dok ne bude usaglašen dnevni red i dok u RS Federacije BiH ne budemo imali usaglašen stav“, izjavio je Rađa.
“ZADRO JE DILETANT I CIRKUSANT”

Pominjanje banjalučkog Borca m:tel u negativnom kontekstu, razumljivo je zaboljelo direktora crveno-plavih Vladimira Brankovića, koji je za naš portal istakao da “nije važno šta se kaže već ko ti kaže”.


“Zna se ko je i šta je Borac, tako da je suvišno odgovarati bivšem nižerazrednom rukometašu, tj. sadašnjem iskompleksiranom dokonom rukometnom radniku. Jadan, pokušava da bude primjećen spominjući Borac, jer u suprotnom je totalno neprimjetan. Žao mi je što hrvatski klubovi imaju tako lošeg predstavnika. O njemu i njegovom radu najviše govori broj hrvatskih klubova koje nastupaju u Premijer ligi BiH, a koji nikada nije bio manji. Sama činjenica da se nije puno obazirao na prošlogodišnju odluku Zrinjskog da istupi iz lige, govori da je gospodin Zadro jedan nesposobni rukometni diletant, koji ne zastupa ni svoj narod, a kako onda da očekujemo da pravilno zastupa rukomet i ostale rukometne klubove. Sad spominje da su dosadašnja pisanja i odluke RS RS bile donekle utemeljene, a prije 20-ak dana govorio je suprotno. Kada je RS RS tražio da sastanak UO RS BiH bude što transparentiji i da na njemu prisustvuju prestavnici klubova, ‘rukometnom cirkusantu’ nije odgovaralo jer on, vidi čuda, nema podršku nijednog kluba. Zadro proziva predsjednika RS RS, g. Marinka Umičevića, kojeg je molio da mu ne predaje mandat dok se ne završi sve oko Evropskog prvenstva (jer nije bio u stanju da obezbijedi ni marku za Savez), najviše govori o njemu samom. Vjerovatno problem leži u tome što Zadro nema pažnju svojih najbližih, kao ni rukometnog svijeta, pa to sad pokušava kompenzovati prozivajući poznate klubove i rukometne veličine“,

istakao je Branković
Izvor:Mondo.ba

About Post Author

admin

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Jedna sjednica UO RS BiH je propala,da li će i druga?
Next post Komesar Premijer lige BiH donio odluku o okončanju rukometne Premijer lige sezona 2019/2020
Close